Mit olvas a régi demokrata?

Krúdy Gyula: Szent Terézia utcái (részletek)

"Hiszen megválaszthatta Vázsonyit a Terézváros a maga követének – „nagyobb csodák is történtek a világon” – mondogatták vadalmafanyarsággal a régi szabadelvű polgárok –, a házak és az utcák mégse mentek el a helyükről, nem görbült meg Szent Teréz tornya, nem verték meg a háziurakat a lakóik, pedig Vázsonyi győzelme esetére ezt ígérgették az Andrássy úti kaszinóban.Ámde Klivényi vendéglőjében, a sarokbeli asztalnál, ahol „a kerület régi, tekintélyes polgárai szoktak találkozni” ....

a tekintélyes polgár az asztalkendő felkötése alatt mégiscsak azt mondta:
– Nagyon elszemtelenedtek a demokraták. Most már napilapot is tartanak. ... Erre indították meg aztán a nyugtalan és bőrükben sehogy se férő pesti demokraták A Polgár című napilapot, amelynek szerkesztősége a Nagymező utcában volt. ... Hát a demokraták, akik az imént oly diadalmasan levizsgáztak eszméik mellett: majd csak elbírnak egy újságot is, amely mindennap azt írja, hogy a pesti demokratának nem kell félnie az ördögtől sem, amíg híven előfizet.
Hát győzött Szt. Terézia városnegyedben a demokratikus eszme, de továbbra is olyan szegény maradt mint akárcsak abban az időben, amikor a pártkassza céljaira hatosos kalábriász-differenciákat ajánlottak fel a lelkes tagok. "

 

 

 

 

 

 
 
 

Az üzlet nyitva: H-cs. 11- 18-ig, P. 11-17-ig.